Wintertijd of zomertijd? Kies maar !


Lees zojuist dit artikel in de Telegraaf. De Benelux mag kiezen of ze wintertijd of zomertijd willen. Hoezo kiezen? Valt er dan iets te kiezen? Ieder levend wezen heeft een biologische klok. Deze klok wordt met het halfjaarlijks verzetten steeds verstoord. Ik ben dan ook blij dat het verzetten van de klok eindelijk (ik zal wat petities getekend hebben) afgeschaft wordt. Wat ik alleen niet begrijp is dat er nu gesteld wordt dat we kunnen kiezen wat we willen. Wintertijd of zomertijd. Dit is (volgens mij) niet iets wat wij kunnen (al zouden we dat heel graag willen) bepalen.

Biologische klok van meer dan 24 uur.
Al jaar stoor ik me aan de verplichte zomertijd omdat dit onnatuurlijk is. Ja het is een paar weken wat langer licht en dan kun je in de zomer langer in het licht buiten zitten. Elk half jaar moet ieder levend wezen zich aanpassen aan het veranderen van de tijd. Dit is onnatuurlijk. Ieder wezen heeft een ingebouwde biologische klok. Die kun je niet verzetten. Tenminste ik heb nog nooit gelezen waar het knopje zit, om onze biologische klok een uur voor- of achteruit te zetten. We hebben niet alleen een biologische klok van 24 uur, maar zelfs een ingebouwde maand- en jaarklok. Zie artikel op Wikipedia.

Slecht slapen zorgt voor gezondheidsrisico’s.
Het is al jaren bekend dat mensen die slecht slapen, grotere gezondheidsrisico’s lopen. Lees hier meer over. Hierbij zit bijvoorbeeld ook een groep mensen met psychische klachten die kunnen verergeren door het verzetten van de klok. Denk bijvoorbeeld aan mensen met depressiviteit of mensen met Alzheimer. Hun leven staat al op zijn kop, door dan de klok 1 uur te verzetten, zullen deze mensen meer van slag zijn dan een paar dagen.

Hoe komt dit?
Onze biologische klok (en het gehele menselijk lichaam!) is een ingenieus systeem. Op het moment dat wij de zomertijd in gaan voeren als onze nieuwe en vaste tijd, dan zal onze biologische klok, zich daar altijd tegen blijven verzetten. Omdat onze biologische klok geen 24 uur duurt, maar veel verder gaat. Het is namelijk niet een kwestie van een week van slag zijn en dan zijn we er wel aangewend. Ook onze maand- en jaarklok is van slag en moet steeds weer aanpassen. Dit kost energie en gaat ten kosten van je dag- en nachtritme. Met als gevolg slaapproblemen en daardoor grote medische risico’s. Ook zorgen slaapproblemen voor meer behoefte aan zoet, om de vermoeidheid te verminderen. Waardoor de kans op gewichtsproblemen groter wordt.

“Ik heb geen last van het verzetten van de klok.”
Heb ik ook vaak gehoord in de discussie. Maar weet je dit wel zeker? Als jij gezondheidsklachten krijgt, kan de oorzaak hiervoor heel simpel zijn.
* Je rookt
* Eet vaak ongezond
* Je leeftijd (en je moet toch ergens aan dood gaan)
* Door erfelijke factoren (ieder in mijn familie is te zwaar en krijgt diabetes type 2).
Het kiezen voor de zomertijd, kan ook een van de oorzaken zijn. Ik denk hierbij ook aan de baby’s, kinderen, verstandelijk beperkte en mensen met dementie die niet voor al die onrust gekozen hebben. Maar ook voor mezelf weet ik zeker dat de wintertijd het meest natuurlijke is. En in de zomer heb ik er geen moeite mee om wat eerder de kaarsen op het terras aan te steken. Heeft ook wel iets gezelligs, toch?

Ik hoop dat er ergens iemand zijn gezonde verstand gebruikt en er voor zorgt dat wij straks alle dagen de oorspronkelijke wintertijd hebben.