Warme maaltijd

Warme maaltijd

Een zelfgemaakte maaltijd bevat meer vitamines en mineralen dan een kant en klare maaltijd.

De warme maaltijd is vaak een moment van rust en even gezellig met elkaar bijpraten over de afgelopen dag. Ik adviseer je om deze maaltijd aan tafel te nuttigen zonder afleiding van de tv of telefoon. Even genieten van de maaltijd zorgt niet alleen voor een goed gevoel maar vooral ook voor een voldaan gevoel. Hierdoor ga je in de avond minder snoepen, snacken en snaaien.

Lasagna

Lasagna

Lasagne een heerlijk en makkelijk gerecht zonder al die pakjes en zakjes en toevoegingen. Een aanrader. Heb je een restje over, je kunt hem invriezen en op de dag van gebruik even opwarmen.

Benodigdheden

400 gr. ontvelde en fijngehakte tomaten vers of uit blik, 1 gehakte ui,
1 geperst teentje knoflook, 1 el. verse gemengde kruiden,
mespuntje suiker, zout, versgemalen zwarte peper,
rundergehakt of vegetarisch gehakt, 1 courgette,
lasagnebladen en geraspte kaas,
1/2 liter tomatensap, ca. 250 ml. melk.

Bereiden

Fruit de tomaten, ui, knoflook, kruiden en suiker in een steelpan. Voeg de tomatensap en de melk toe en breng de saus aan de kook. Laat de saus 2 minuten doorkoken. De saus blijft vrij dun. Bak in een koekenpan het (vegetarisch) gehakt rul en voeg dit toe aan de tomatensaus. Was de courgette en snij deze in dikke plakken. Even kort bakken om en om bakken in een koekenpan en apart houden. Vet een ovenschaal dun in met wat roomboter en begin met een schep tomatengehaktsaus, dan een laag lasagnebladen, daarop weer een laag
tomatengehaktsaus en lasagnebladen. Eindig met een laagje tomatengehaktsaus, daarop de courgette plakken en bestrooien met geraspte kaas. Je kunt deze ovenschotel al van te voren klaar maken en afgedekt in de koelkast bewaren. Over 10 minuten voorverwarmen op 200 graden Celsius. De ovenschotel in 30 minuten gaar bakken op 200 graden Celsius.

Variatietip
1. Vervang de courgette plakken door paprikareepjes die je ook kort in een koekenpan gebakken hebt.
2. Vervang de courgette door broccoliroosjes die je kort in kokend water geblancheerd hebt.

Rijst met kip en groente

Rijst met kip en groente

Ook ik heb niet elke dag even veel tijd om uitgebreid te koken. Toch wil ik wel vers eten. Dit recept is simpel, snel en smakelijk. Staat binnen 20 minuten op tafel. Meestal doe ik wat cashewnoten door dit gerecht, maar die waren op en ik had nog wel wat walnoten over. Smaakte ook prima.

Benodigdheden voor 2 personen

150 gram zilvervliesrijst
1 kipfilet
75 gram taugé
100 gram haricots verts
1 rode paprika
1 ui
1 knoflook
paprikapoeder
2 eetlepels olijfolie/kokosvet of roomboter
snufje zout
ongezouten cashewnoten of walnoten

Bereiden

Kook de rijst volgens de verpakking, snij de kipfilet in reepjes. Verwarm de helft van de olie, kokosvet of roomboter in een pan en bak hierin de kip snel gaar. Was de haricots verts en verwijder kop en kontje. Blancheer de haricots verts in 5 minuten in een pan met kokend water en een snufje zout. Was de paprika en verwijder de zaadlijsten en snij ze in reepjes. Pel de ui en de knoflook en snipper beide. Gebruik nu de andere helft van de olie, kokosvet of roomboter en fruit de ui en knoflook kort met wat paprikapoeder. Voeg de paprikareepjes ook even toe en laat dit een paar minuten sudderen. Tot slot 1 minuutje de taugé toevoegen en de groente door elkaar roeren. Giet de rijst af en laat deze even rusten. Laat de kipreepjes even uitlekken in een vergiet. Voeg nu alle ingrediënten bij elkaar in een wok en roer dit door. Verdeel het over twee borden en eet smakelijk.

Variatie
1. Vervang de paprikapoeder door kerriepoeder en voeg verse ananas toe.
2. Vervang de paprikapoeder door een scheutje ketjap manis.
3. Vervang de kipreepjes door rundvleesreepjes.