Tienuurtje

Een tussendoortje mag, geniet ervan :)

Een tussendoortje is heerlijk en zorgt ervoor dat je je nieuwe leefstijl goed vol kunt houden. Je kunt kant en klare koekjes kopen of zelf bakken. Geeft je plezier bij het maken en bij het eten. Per portie kun je je tussendoortje invriezen, wel zo makkelijk.

Eierkoek

Eierkoek

Eierkoeken is een oud recept wat vaak van generatie op generatie doorgegeven werd in veel boerenfamilie. Vroeger werden de eierkoeken vooral in een koekenpan gebakken in plaats van in een oven. Het was naast een smakelijk vooral ook een voedzaam en goedkope lekkernij. Iedereen had immers wel wat eieren, bloem en suiker in huis. Als je op je gewicht wilt letten is een eierkoek een ideaal tussendoortje want het bevat geen boter en dus ook geen vet. Een eierkoek uit de winkel bevat veel onnodige toevoegingen (E-nummers). Zelf bakken is leuk en veel gezonder. Uiteraard kun je de eierkoeken ook prima per portie invriezen.

Benodigdheden voor ca. 10 stuks

3 eieren
120 gr. suiker
1 vanillestokje
1 snufje zout
150 gr. bloem
1 tl. baksoda
bakpapier

Bereiden

Oven voorverwarmen op ca. 170 graden Celsius. Snij het vanillestokje in de lengte doormidden en schrap met de achterkant van een mesje de vanille eruit. Klop de eieren met de suiker en de vanille in een beslagkom luchtig. Dit duurt minimaal 6 minuten. Het beslag wordt dan wit en wordt ook dik. Bloem en baksoda zeven en door het beslag scheppen met een houten lepel. Niet meer kloppen om de luchtige structuur niet kwijt te raken. Zout toevoegen en op een bakplaat bakpapier leggen. Hierop met 2 eetlepels 20 hoopjes maken. Laat wel ruimte tussen het beslag, want het loopt uit. Je hoeft geen cirkels te maken, dat gaat vanzelf tijdens het bakken. Ca. 15 minuten in de oven, de eierkoek is gaar als hij loslaat van het bakpapier en een mooi kleurtje heeft. Mocht hij nog niet gekleurd zijn dan kun je de oven iets hoger zetten. Bak de eierkoek niet te lang, anders wordt hij droog.

Variatie
1. Voeg een paar gewelde rozijnen toe.
2. Voeg 75 gram havermout toe aan het beslag, gezond, smakelijk en zorgt voor een langer voldaan gevoel.
3. Voeg zonnebloempitten, pijnboompitten en/of pompoenpitten als laatste door het beslag, voor extra bite en mineralen.
4. Vervang de bloem door volkorenbloem of spelt.

 

Sinaasappelamandeltaart

Spaanse

Amandeltaart

Benodigdheden

½ el. boter
75 gr. bruin brood
6 eieren
175 gr suiker
1 sinaasappel
150 gr. gemalen amandelen
zout
1 zakje vanillesuiker (of 1 vanillestokje)

Benodigdheden garnering
2 sinaasappelen
3 el. suiker
100 ml. slagroom
1 el. suiker
2 blokjes extra pure chocola
bakpapier

Bereiden

Bekleed een vorm met bakpapier (druk de hoeken goed aan) en vet dit in met de boter en een boterkwastje. Maal het brood fijn in de blender. Was de sinaasappel en haal de schil er voorzichtig af met een dunschiller. Aan de binnenkant mag je geen wit meer te zien zijn, want dit wit smaakt heel bitter. Snij het oranje deel van de sinaasappelschil heel fijn en pers de sinaasappel uit. Splits de eieren en vermeng alle dooiers met de suiker, de sinaasappelschil en sinaasappelsap. Klop dit even luchtig. Voeg de gemalen amandelen en het gemalen broodkruim toe. Klop de eiwitten stijf met het zout in een vetvrije beslagkom. Gebruik eieren op kamertemperatuur. Zodra het eiwit een beetje begint op te stijven voeg je voor de smaak een zakje vanillesuiker toe. Klop nog even door tot het eiwit helemaal stijf is. Schep lepel voor lepel het eiwit door het amandelmengsel. Roer dit door met een houten lepel (om te voorkomen dat het eiwit instort). Doe het beslag in een taartvorm en bak dit ca. 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden Celsius.

Maak de siroop door de resterende 2 sinaasappels uit te persen en met 2 el. suiker te verwarmen tot het stroperig is. Zodra de taart afgekoeld, is haal je deze uit de vorm. Laat het bakpapier nog even zitten! Prik met een vork voorzichtig gaatjes in de taart. Doe dit over de gehele bovenkant, maar pas op dat je de hoeken niet beschadigd. Verdeel de siroop over de taart en laat het in de gaatjes wegzakken. Vouw het bakpapier omhoog zodat alle sinaasappelsiroop op de taart blijft. Tot vlak voor het serveren kun je de taart in de koelkast bewaren.

Voor het serveren de taart uit de koelkast halen, de taart in blokjes snijden en verwijder voorzichtig het bakpapier. Omdat de taart nogal vult haal je makkelijk 20 stukjes uit de taart. Omdat er ook geen boter aan te pas komt, bevat de taart weinig calorieën. Klop de slagroom stijf met de resterende 1 el. suiker. Doe de slagroom in een spuitzak en trek op elk blokje taart een streepje slagroom. Raps tot slot wat pure chocola over de slagroom en zet de blokjes op een serveerschaal en steek in elk blokje taart een prikkertje.

Tropische kokosbanaantaart

Tropische

Kokosbanaantaart

Benodigdheden

½ el. boter
75 gr. bruin brood
6 eieren
175 gr suiker
2 rijpe bananen
150 gr. gemalen kokos
zout
1 zakje vanillesuiker (of 1 vanillestokje)
bakpapier

Bereiden

Bekleed een vorm met bakpapier (druk de hoeken goed aan) en vet dit in met de boter en een boterkwastje. Pel de bananen en snij ze in stukjes en doe ze in de blender. Splits de eieren en vermeng alle dooiers met de suiker, de bananen en de kokos. Klop dit even luchtig. Maal het brood fijn in de blender. Voeg het gemalen broodkruim toe. Klop de eiwitten stijf met het zout in een vetvrije beslagkom. Gebruik eieren op kamertemperatuur. Zodra het eiwit een beetje begint op te stijven voeg je voor de smaak een zakje vanillesuiker toe of de geschraapte vanille uit het vanillestokje. Klop nog even door tot het eiwit helemaal stijf is. Schep lepel voor lepel het eiwit door het kokosmengsel. Roer dit door met een houten lepel (om te voorkomen dat het eiwit instort). Doe het beslag in een taartvorm en bak dit ca. 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden Celsius.

Zodra de taart afgekoeld, is haal je deze uit de vorm. Laat het bakpapier nog ca. 10 minuten zitten. Verwijder voorzichtig het bakpapier en snij de taart in reepjes, blokjes of plakjes. Omdat de taart nogal vult haal je makkelijk 20 stukjes uit de taart. Omdat er ook geen boter aan te pas komt, bevat de taart weinig calorieën.

 

Bosbessen-havermout cakejes

Bosbessen-havermout cakejes

Wie kent niet de heerlijke Blueberrymuffins?! Alleen heeft een muffin een basis van olie en is daardoor een echte caloriebom en ongeschikt als je af wilt vallen. Cake met roomboter bevat minder calorieën en voeg er dan nog havermout aan toe en dan wordt het ineens een aardig gezond tussendoortje. Ook ideaal om in te vriezen.

Benodigdheden voor ca. 10 stuks

100 gr. bloem
75 gr. basterdsuiker
100 gr. roomboter
2 middelgrote eieren
1 vanille stokje of 1/2 citroen
75 gr. havermout
1/2 tl. baksoda
ca. 100 gr. (verse) bosbessen

Bereiden

Verwarm de oven voor op 160 °C. Snij het vanillestokje open en schrap de vanille eruit of pers de halve citroen uit. Snij de boter in blokjes en roer deze fijn. Voeg de suiker en de vanille of citroensap toe. Mix dit goed door en voeg dan één voor één de eieren erbij en even goed mixen. Voeg dan de bloem met de baksoda toe en circa 5 minuten alles door elkaar mixen voor een luchtige cake. Tot slot de havermout en een deel van de bosbessen toevoegen. Houd ca. 10 bosbessen apart. Beslag in siliconen of ijzeren cupcakevormpjes doen en bovenop elk vormpje nog een bosbes doen. De cakejes bak je in de oven ca. 25 minuten op 160 °C. Prik met een vork om te kijken of de cakejes gaar zijn.

Gebruik je alleen papieren vormpjes, dan kun je de cakejes een paar minuten korter bakken. Pas wel op dat de papierenvormjes uit vorm kunnen raken tijdens het bakken.

 

Walnoten-kruidkoek

Walnoten-kruidkoek

Een heerlijke kruidige, geurende koek. Een smakelijk tienuurtje met veel mogelijkheden om deze koek naar je eigen smaak aan te passen.

Benodigdheden

300 gram volkoren bloem,
3 theelepels koekkruiden,
3 theelepels baksoda,
300 ml. melk,
150 gram bruine basterdsuiker,
2 eetlepels honing,
50 gram walnoten.

Bereiden

Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Vet een cakevorm in met zachte boter of gebruik 1 vel bakpapier. Snij de walnoten in kleine stukjes en houd een paar walnoten over voor garnering. Meng in een beslagkom de bloem, koekkruiden en baksoda door elkaar. Verwarm de melk met de suiker en de honing. Breng dit al roerende aan de kook. Giet het warme melkmengsel bij de bloem en roer dit goed door. Roer tot slot de walnoten door het beslag en doe alles in de cakevorm. Leg de overgehouden walnoten boven op de koek. Bak de koek in ca. 60 minuten op 160 graden Celsius in de oven. Prik met een prikker/vork om te kijken of de koek gaar is. Komt de prikker/vork er schoon uit? Dan is je koek gaar. Zo niet, dan de koek nog even wat langer in de oven zetten.

Variatie
– Gebruik andere noten. Ongebrand en ongezouten.
– Dadels of vijgen zijn ook heerlijk in deze koek.
– Je kunt de melk vervangen door sojamelk.