Kabinetsplannen tegen obesitas


Fotografie Harry Donker

Ons kabinet gaat de strijd aan tegen obesitas! Je zou van mij, gewichtsconsulent, voedingscoach en studerende in de orthomoleculaire voeding, verwachten dat ik dit toejuich. Helaas de plannen zijn dermate slecht dat ik hier niet blij van wordt. Geen idee wie het kabinet hierbij adviseert, maar blijkbaar snappen ze er niets van en gaat het ze vooral om de commerciële belangen en niet om de belangen voor de consument. Gaan deze plannen door, dan blundert het kabinet op drie fronten.

Blunder 1
De btw op groente en fruit gaat omhoog.
Je zou verwachten dat ze gezond eten goedkoper willen maken, maar nee, de belasting op fruit en groente gaat per 1 januari aanstaande omhoog. Terwijl de fruit en groenteprijzen de afgelopen jaren al flink omhoog zijn gegaan. Fruitprijzen stegen 41% en groenteprijzen stegen 50%. Suiker werd 18% goedkoper. Bron: Foodwatch.

Blunder 2
Light frisdrank wordt goedkoper?
Volgens deze Hoogleraar is light een goed product? Euhhhh echt waar? We weten toch allemaal wel dat light verre van gezond is?! Veilig of niet veilig is voor mij geen issue. Asprataam is een kunstmatig stofje waar veel onderzoek naar gedaan is op de korte termijn. Wat doet dit stofje op de lange termijn? Daar is weinig over bekend. Ik ben voorstander van zo min mogelijk toevoegingen en zo puur mogelijk eten. Aspartaam past hier niet in. Evenals kant en klare maaltijden en pakjes en zakjes. Lees hier verder over light.

Blunder 3
Light of niet light, frisdrank zelf is een ongezond product. Er is geen enkele reden om dit product te promoten in de strijd tegen obesitas. Frisdrank bestaat uit kunstmatige stoffen. Daarbij bevat frisdrank koolzuur (de bubbels). Koolzuur zorgt voor opgezette darmen en gasvorming in je darmen. En het laatste wat iemand met obesitas wil, is een opgezette buik, toch?!

Voor mij volstrekt onbegrijpelijk waarom het kabinet deze beslissingen overweegt. Ik hoop van ganser harte dat er iemand in Den Haag tot inkeer komt.

Liefs van Bea.